ELS ORIGENS
Com el seu germà gran, el Genís va néixer amb problemes d’audició. Patia i pateix una sordesa severa. Davant d’aquesta situació, la família del Genís es va posar en mans dels especialistes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona els quals, van dictaminar que la millor opció per a resoldre o minimitzar el mal funcionament auditiu que patia, era sotmetre’s a la col·locació d’un implant coclear. Es tracta d’un producte sanitari implantable actiu que consisteix en un transductor que transforma els senyals acústics en senyals elèctrics que estimulen el nervi auditiu.
Durant les proves fetes al Genís per poder dur a terme la operació, en una de les ressonàncies, li van descobrir una petita taca a la part posterior del crani. Aquella anomalia va cridar l’atenció de l’equip mèdic ja que, el que havia de ser una petita prova al Departament d’Otorinolaringologia, va acabar esdevenint un seriós problema a tractar al Departament d’Oncologia del mateix centre mèdic.
-La sordesa va fer un crit a la vida
Les proves posteriors no van deixar lloc a cap dubte, aquella petita taca era un gran problema. El Genís patia un càncer infantil. Es tractava d’un medul·loblastoma. Tot i tractar-se d’un dels tumors més agressius, l’estat evolutiu del mateix encara no havia provocat problemes de salut.
Donades aquestes circumstàncies, l’equip mèdic va prioritzar la intervenció del petit ja que actuar amb precocitat davant d’aquests quadres clínics tant complicats, multiplica les possibilitats de curació.
Van sotmetre al Genís a una operació que permetia extirpar-li el tumor per a que posteriorment, pogués rebre un tractament de quimioteràpia i radioteràpia per a eradicar del seu cos tots els teixits i cèl·lules cancerígenes que hi poguessin existir. La intervenció va ser un èxit ja que tot i la dificultat de la mateixa, haver-lo atacat en una fase tant inicial va fer que l’afectació dels teixits cerebrals fos mínima.Mentre rebia el tractament per a curar-lo, durant aquells nous mesos de sessions de quimioteràpia i radioteràpia, el Genís i la seva família van ser acollits a la Casa Ronald McDonald de Barcelona.
Allí hi van trobar un sostre i més famílies que, com ells, passaven per un moment realment dur.
En acabar el tractament, el Genís va poder complir un dels seus somnis: conèixer a Winnie The Pooh. Ell i la seva família, gràcies a la Fundació Make a Wish, es van desplaçar a Eurodisney per poder fer una abraçada a aquest entranyable personatge infantil.
L’agraïment
Setembre de 2012
Quan ja van ser a casa després de l’èxit de la intervenció quirúrgica i dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, el Genís, la Pili, el Ginés i també el seu germà gran: el Ruben, van decidir descansar. Aquella experiència vital els havia posat a prova i, tot i la força que el petit Genís havia demostrat al llarg d’aquells durs mesos, tota la família estava esgotada. Les persones som més fortes del que ens pensem però, això no fa que davant d’aquestes circumstàncies, l’ésser humà s’acabi buidant.
Mesos després, el Genís anava superant les no poques revisions periòdiques. Primer cada dues setmanes, després cada mes, més endavant cada dos mesos, cada tres, cada sis i ara, ja és només una vegada a l’any. S’ha de dir que per molts cops que es passin aquestes proves, el dia que toca revisió el cor sempre està en un puny. Quan la passes, sospires i dones gràcies.
En un d’aquests sospirs d’agraïment, a la Pili, se li va acudir la possibilitat de crear una iniciativa que li permetés retornar tot el que la seva família havia rebut. Va pensar en fer un petit festival solidari que recaptés fons per la lluita contra el càncer infantil. Aquí va néixer l’Hol·la, aquí va despertar l’Hol·la Genís.
Persones
Gener de 2013
L’inici del 2013 marca el tret de sortida del plantejament de totes aquelles tasques que la família del Genís havia de dur a terme per la celebració del festival solidari. Calia definir una missió, donar-li un nom i, presentar-se al món per començar una carrera on la meta no era ni és guanyar, sinó viure! Aleshores…
-La missió
El projecte Hol·la seria una iniciativa solidària que tindria com a objectiu recaptar fons per la lluita contra el càncer infantil. La recaptació d’aquests s’entregaria a l’Obra Social Sant Joan de Déu.
En un principi aquesta va ser la principal entitat beneficiària però, posteriorment, es va voler fer-ne partícips a la Casa Ronald McDonald de Barcelona i a Make a Wish Spain, entitats que havien estat al costat de la família durant el tractament del Genís.
-El nom
És un projecte 100% solidari destinat a que molts nens i nenes se’n puguin beneficiar gràcies a la investigació mèdica del càncer infantil. Es basa en accions col·laboratives. Des d’aportacions econòmiques fins a la difusió del missatge. Per això, la paraula col·labora és tant important en aquesta iniciativa.
El terme hola denota benvinguda. El nostre és un projecte que convida a la participació ciutadana per a una bona causa. Aquesta paraula ens aporta amabilitat, proximitat i entusiasme.
D’altre banda, com ja s’ha explicat anteriorment, el Genís pateix sordesa. Aquest fet suposa que per a comunicar-se, hagi de fer sessions amb la logopeda. Per parlar amb ell, cal expressar-se clarament i marcar cadascuna de les paraules i síl·labes. La ela geminada és una lletra molt marcada.
Combinant aquests conceptes van crear l’Hol·la amb ela geminada. Fet amb un traç basat en l’escriptura infantil i amb un gest que porta a pensar en un somriure. El punt on està integrada la paraula és el propi punt de la ela geminada.
El color és una aproximació al daurat. El van agafar del llaç que commemora el Dia Internacional del Càncer Infantil.
-Un hol·la a les persones
Amb l’objectiu de recaptar la màxima quantitat de diners es va crear una campanya de comunicació que aglutinés a persones i empreses per a que fossin prescriptores del seu missatge. No només pretenien recollir quantitats econòmiques sinó que també volien sensibilitzar la ciutadania davant d’aquesta dura malaltia considerada avui en dia, minoritària.
Es van fer cartes per a visitar empreses que s’impliquessin a nivell econòmic. Aquestes, davant de la realitat que se’ls hi explicava, no només col·laboraven a nivell econòmic sinó que moltes, es van implicar en donacions dels seus productes per a que també en poguessin treure beneficis: menjar, begudes, productes de marxandatge…
Aleshores, a través de diversos canals van arribar a un gran nombre de població. A través de les xarxes socials, convidaven a la gent a participar en el projecte. Cada fotografia, dibuix o samarreta comprada, era un impacte a favor de la lluita contra el càncer infantil.
La col·laboració de l’Escola del Genís i d’altres estaments públics, van permetre que la participació ciutadana fos tot un èxit. Això, va donar peu a la creació de molts materials audiovisuals compromesos amb la lluita.